СЕГА - Протестиращите в София заплашват с гражданско неподчинениe

СЕГА - Протестиращите в София заплашват с гражданско неподчинениe

Протестиращите в София заплашват с гражданско неподчинениe

Варненци издигнаха плакати: "Буда, ние не сме будали"
Протестът във Варна. Снимка Импактпресгруп.

В 24 града в страната започнаха протестните митинги срещу монополите. Протестиращите настояват за национализация на енергоразпределителните дружества, както и за отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори. Най-масов е протестът във Варна, където в шествието на протестиращите се включиха над 15 000 души.
Исканията са: национализация, премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на всички договори в енергетиката, търсене на отговорност от подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.
В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.
В събота протести имаше в четири града – Варна, Пловдив, Свиленград и Русе. Множеството поиска оставката на ресорния министър Делян Добрев.
Протестиращите срещу високите сметки за ток и парно в София замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Сградата на Народното събрание е оградена с метални заграждения и е охранявана от полицията, хората са се събрали зад загражденията, където продължават да скандират „оставка” и „мафия”.
Пред парламента беше обявено, че всички протести в страната преминават в гражданско неподчинение. „Искаме незабавна оставка на правителството”, заявиха протестиращи в столицата. Гражданите на България искат пълна ревизия на монополите на тока, топлофикация и водата. Всеки един, който отиде да преговаря от тяхно име с властта, ще бъде смятан за народен предател, посочиха участници в протеста.
Пред парламента видимо са се събрали около хиляда и повече души, хората са се разположили около паметника на Цар Освободител, в посока Ректората на СУ, както и в посока към „Свети Александър Невски”.
Във Варна в шествието се включиха 10 000 души, твърди бТВ. Те успяха да блокират Аспаруховия мост, предаде „Фокус”-Варна . Въпреки обещанията на варненската полиция преди няколко дни, че жандармерията няма да допусне единствената артерия, която свързва Варна с Южна България да бъде блокирана, по мирен начин протестиращите преодоляха полицейската блокада и от бул. „Христо Ботев” и блокираха моста. С всяка изминала минута към шествието се присъединяват нови протестиращи и може би броят им ще надхвърли 15 000 души. Протестът преминава мирно и засега няма случаи на насилие или безредици. Недоволните развяват националния трибагреник. Звучат революционни песни. "Буда, ние не сме будали", пише на един от плакатите на протестиращите.
Искаме от Евросъюза едно международно разследване на целия преход от 23 години, защото смятаме, че са извършени прекалено много престъпления. Това каза организаторката на днешния протест срещу ЧЕЗ в Благоевград Люси Манова, предаде ‘‘Фокус’’ - Пирин. Хвърля се прах в очите на хората, уж се правят проверки, но нещата са много по дълбоки, като в основата на всичко е държавата и тя не реагира адекватно - каза тя.
„Нека виновните си понесат наказанието и истината да излезе наяве. Имаме над 8 хиляди подписа и смятам, че е достатъчно за петиция до Парламента, ще я пуснем още тази седмица до тях, надяваме се комисията да я сезира по-скоро”, коментира организаторът Люси Манова.
Тя отправи укор към медиите като каза, че те не отразяват реалния брой на протестиращите хора, миналата неделя са били между 8 хиляди и 10 хиляди, а са били отразени само 2 хиляди.
Протестиращите са на път да поискат оставка на правителството и едно по сериозно разследване на случващото се.
Над 7000 души станаха протестиращите срещу високите сметки за ток в Пловдив, предаде. Те се обявиха срещу партийните възгласи в момент, в които един от протестиращите каза, че иска да направи партия "Глас на народа". Няколко от протестиращите скочиха срещу него да го бият, но бяха усмирени от полицията. Чуха се възгласи "Без партии", имаше и реплики срещу правителството, които също предизвикаха недоволство. Митингът пред Централна поща в Пловдив продължава.

No comments:

Post a Comment